< terug naar columns overzicht

Tips & Tricks

15 juli 2017

De verkiezingen zijn voorbij, de zetels zijn geteld. Het moddergooien heeft plaats gemaakt voor het breken van verkiezingsbeloften. Maar er is nog iets anders aan de hand: de maand maart vordert al aardig en dat betekent belastingtijd! Bijna alle artiesten krijgen daarmee te maken, zeker als je niet alleen maar optreedt tussen de schuifdeuren bij oma. We laten de flirtende politici dus lekker met rust en concentreren ons op de aangifte inkomstenbelasting. Thema: tips & tricks voor artiesten. 

1. Veel artiesten laten zich verlonen door verloningsbureaus en krijgen dan na afloop van het jaar één of meer jaaropgaven. Maak dan niet de fout om die inkomsten te vermelden in de rubriek ‘inkomsten uit dienstbetrekking’. Artiesten die op basis van korte contracten optreden moeten hun inkomsten opgeven in de rubriek ‘winst uit onderneming’ of ‘resultaat uit overig werk’. Dat is prettig, want deze twee rubrieken bieden de mogelijkheid om kosten in aftrek te brengen en dat is voor artiesten zo’n beetje van levensbelang. Extra tip: onderzoek eerst of je niet ‘gewoon’ als ondernemer kunt worden aangemerkt. Bij artiesten is dit door het grillige arbeidspatroon eerder mogelijk dan bij anderen. Bijkomend voordeel: je komt, naast de ruime kostenaftrek, in aanmerking voor de Mkb-winstvrijstelling, eventuele investeringsaftrek en (bij voldoende uren) zelfstandigenaftrek. Red je dit niet, dan is de restrubriek ‘resultaat uit overig werk’ ook niet verkeerd; daar kun je nog altijd je kosten kwijt alsof je ondernemer bent. Je loopt dan wel de hiervoor genoemde bijkomende voordelen mis.

2. Nu we bij punt 1 de inkomsten in de juiste rubriek hebben geparkeerd wordt het hoog tijd om enkele specifieke kosten onder de loep te nemen die we vaak tegenkomen bij artiesten. In de wet is een fijne uitzondering opgenomen waar maar weinig mensen weet van hebben: voor artiesten zijn kosten van werkkleding en persoonlijke verzorging aftrekbaar als ze een zakelijk doel dienen. Dat betekent dat niet alleen clownspakken, flapschoenen en rare hoedjes aftrekbaar zijn, maar ook gewone kleding, mits die tijdens het werk (op het podium) wordt gedragen. Bij kosten wegens persoonlijke verzorging mag je denken aan bovenmatig bezoek aan de kapper, lekkere geurtjes en ander maskerend spul dat bedoeld is om je ware leeftijd te verhullen. Bij deze specifieke kosten hoort wel een waarschuwing: trek niet alle kosten af, maar houd rekening met een geloofwaardige aftrek wegens privégebruik.

3. Bij Backstage Belastingadvies staan er maar weinig auto’s op de bedrijfsbalans van onze artiesten. Van het begrip ‘auto van de zaak’ raken wij niet zo snel onder de indruk en dat heeft alles te maken met het reispatroon van de gemiddelde artiest. Het is in verreweg de meeste gevallen simpelweg voordeliger om de auto voor de inkomstenbelasting privé te rijden. Vervolgens mag je dan de zakelijk gereden kilometers in aftrek brengen à € 0,19. Op die manier heb je nooit last van een hoge bijtelling. Zet dus nooit zomaar een auto op de balans, maar denk na over deze keuze. Nog een tip: die € 0,19 geldt ook voor andere vervoermiddelen. Vergeet daarom niet om die aftrek ook toe te passen voor (bijvoorbeeld) je fietskilometers.

4. We hanteren bij ons op kantoor een lang en bont rijtje kosten voor artiesten. Ik licht er nog eentje voor je uit: culturele activiteiten. Deze vrolijke kostenpost biedt allerlei mogelijkheden om je uitjes minder duur te maken. Ga je als artiest naar een concert, dan doe je al snel inspiratie op of je leert er anderszins iets van. Het is dan te verdedigen om dit bezoek als zakelijk aan te merken. Need I say more? Laat je fantasie de vrije loop en doe er je voordeel mee.

Bij artiesten is veel mogelijk op kostengebied en zolang Wilders niet in de regering komt zal dit naar verwachting ook zo blijven. En ach, artiesten behoren van nature tot ‘goed volk’ en hebben daarom een streepje voor. Zeker bij ons!