< terug naar columns overzicht

Hey! DJ!

15 maart 2018

Er is verwarring in DJ-land, niet alleen over wie nu de beste van de wereld is, maar meer over het percentage btw dat een DJ (of diskjockey) in rekening moet brengen aan zijn of haar opdrachtgevers. Sla Google er op na en dan kom je tot de conclusie dat je niet tot een conclusie kunt komen over dit onderwerp. Na het lezen van de column lukt dat (denk ik) wél.

Artiesten mogen het lage btw-tarief van 6% in rekening brengen en dat is heel prettig. Alleen daarom al wil graag iedereen, die iets leuks doet, graag artiest zijn. Volgens de fiscale definitie ben je artiest als je deelneemt aan het economisch verkeer en een artistieke prestatie levert die bedoeld is om middellijk (via opnamen) of onmiddellijk (podium) door een publiek te worden beluisterd en/of bekeken. Bij de beoordeling of een DJ wel of geen artiest is staan deelname aan het economisch verkeer en het optreden voor publiek niet ter discussie, maar het begrip ‘artistieke prestatie’ roept wel degelijk vragen op. Over dit begrip heeft inmiddels menig rechter zich gebogen, maar gek genoeg ging het hierbij nooit specifiek over diskjockeys. Dan de politiek maar? Ook daar is weinig te vinden over DJ’s, maar na enig noest zoekwerk kwam ik de volgende toelichting tegen: ‘een diskjockey, videojockey en master of ceremony/vocalist bezit de hoedanigheid van artiest voor zijn optreden op danceparty’s, festivals, poppodia en dergelijke’. Tja, wat moet je met een toelichting die eindigt met de woorden ‘en dergelijke’? Dan maar terug in de tijd toen Gerrit Zalm nog Minister van Financiën was. We schrijven het jaar 2006. De goedlachse flipperaar kwam toen tot de legendarische uitspraak dat diskjockeys wat hem betreft als artiest konden worden aangemerkt ‘als ze er een leuk nummer van maken en niet alleen plaatjes opzetten’. Die uitspraak is bij mijn weten nooit overruled. Sterker nog: er is nog aan toegevoegd dat groot belang wordt gehecht aan het spraakgebruik en de volksmond met betrekking tot het begrip DJ. Ik hoef je niet te vertellen dat sindsdien de kring van DJ-artiesten alleen nog maar groter is geworden. Spraakgebruik en volksmond doen hun werk nu eenmaal sneller dan de politiek. Mijn conclusie luidt dan ook, dat in feite iedere DJ of diskjockey in fiscale zin artiest is zolang er aan het plaatjes draaien een artistieke prestatie wordt toegevoegd, in welke vorm dan ook. Wel belangrijk: leuk je verhaal op en laat tijdens een belastingcontrole zoveel mogelijk zien en horen van jezelf. Wees dus tijdens zo’n controle je eigen Master of Ceremony.

Wat heb je uiteindelijk aan je zwaarbevochten status als artiest? Als je een btw-nummer hebt, mag je over je optredens 6% btw in rekening brengen aan je opdrachtgevers i.p.v. 21%. In 2019 wordt dit overigens 9%, tenzij het kabinet het komende jaar niet alle kikkers in de kruiwagen weet te houden en hun minieme meerderheid de politieke stormen niet overleeft. Verder mag je als artiest helemaal zelf weten of er binnen het kader van de artiestenregeling loonbelasting moet worden ingehouden op de gage voor je optredens. De artiestenregeling kan namelijk sinds 1 mei 2016 heel gemakkelijk buiten werking worden gesteld door te verklaren dat je die regeling buiten werking wenst te stellen (opting out). Zo eenvoudig als ik het hier opschrijf, zo eenvoudig is het ook. Zelfstandig artiest worden in fiscale zin is dus nog nooit zo gemakkelijk geweest en dat blijft zo tot minimaal 2019. Klein minpuntje: je moet het verdiende geld wel gewoon aangeven in je aangifte inkomstenbelasting en daar dus belasting over betalen, maar ach, daar kan dan de afschaffing van de dividendbelasting weer mooi van worden betaald. Ik wens iedereen fijne feestdagen en probeer vooral van 2018 een leuk nummer te maken!