< terug naar columns overzicht

CrowdFUNding

15 maart 2017


Het is heel populair tegenwoordig, vooral in de culturele sector: crowdfunding. Op sites als ‘Voordekunst.nl’ kom je duizenden projecten tegen die met behulp van een digitale collectebus gefinancierd worden. Verreweg de meeste van die projecten eindigen succesvol en de kurken van de champagneflessen vliegen daar dan ook in het rond. Prachtig allemaal, maar hoe zit het belastingtechnisch met crowdfunding? Pikt de belastingdienst ook een graantje mee, of kijken die bemoedigend toe hoe je alles in je project steekt? Misschien goed om het daar eens over te hebben, al is het maar om te voorkomen dat die champagne een bittere nasmaak krijgt.

Stel: je wilt met je band een debuutalbum gaan opnemen. Uiteraard pak je dit levenswerk groots aan, maar tijdens het maken van de begroting kom je er tot je schrik achter dat allerlei mensen met een artistiek hart ‘ineens’ geld blijken te vragen voor het edele werk dat ze verrichten. Je opent de bandpot en keert hier en daar een oude sok om, maar overal verschijnen slechts muntjes. In zo’n situatie kan crowdfunding je uit de financiële problemen helpen.

Bij crowdfunding is het uiteraard de bedoeling dat je zoveel mogelijk mensen enthousiast probeert te maken voor je project. Zo kunnen donateurs gewoon een bedrag storten om je vooruit te helpen, maar in verreweg de meeste gevallen worden er allerlei items aangeboden. Je krijgt dan dus iets terug voor je donatie. Dit kan variëren van een te ontvangen cd en/of andere merchandise, maar ook worden er huiskamerconcerten aangeboden of (bijvoorbeeld) een douche met een bandlid naar keuze. Alles is mogelijk, zolang het maar geld oplevert.

Als na afloop blijkt dat je project succesvol is geweest, krijg je het binnengeharkte geld op je rekening overgemaakt en kan het feest beginnen. Maar vóórdat je begint, is het raadzaam om eerst even de boekhouder van de band te raadplegen. De opbrengsten van crowdfunding zijn namelijk allesbehalve belastingvrij! Zo moet gewoon inkomstenbelasting worden betaald over alle inkomsten. Dit lijkt een grove aanslag op je budget, maar als je bedenkt dat je met dat geld ook de nodige kosten gaat maken, kan het meevallen met de schade. Zakelijke kosten zijn gewoon aftrekbaar en dus is de kans groot dat je op het einde van de rit onder de streep weer richting nul gaat. Niet druk over maken dus? Toch wel, want er kunnen allerlei dingen gebeuren waardoor je toch nog belasting moet gaan betalen. Je kunt geld overhouden bijvoorbeeld, of het project strandt voortijdig omdat de gitarist er met de vriendin van de drummer vandoor gaat, al krijg je in het laatste geval ook problemen met je donateurs.

En dan is er nog de btw. Dat is ingewikkelder dan de inkomstenbelasting omdat de belastingdienst bij deze belastingsoort specifiek kijkt naar de prestatie die tegenover de donatie staat. Zoals je misschien wel weet moet je over de gage van optredens 6% btw in rekening brengen, maar als je cd’s en andere merchandise verkoopt moet je 21% btw afdragen. Als je deze lijn doortrekt, dan is het niet meer dan logisch dat over donaties waar een prestatie tegenover staat ook btw moet worden afgedragen. Je bestelt immers je met je donatie een cd, t-shirt of een huiskamerconcert en betaalt daarvoor. Van donaties voor merchandise moet je dus 21% btw afdragen, maar als iemand via crowdfunding een concert boekt, hoef je maar 6% btw af te dragen. Donaties waar geen tegenprestatie tegenover staat zijn vrij van btw; die zijn dus voor de band het voordeligst. En die douche met een bandlid naar keuze? Tsja. Je betaalt in ieder geval inkomstenbelasting over de donatie (minus de kosten van een zeepje), maar de btw ligt iets lastiger. Hou het er maar op dat deze activiteit btw-vrij kan worden verricht en trek op die fijne conclusie maar een lekker flesje champagne open.